MKB Mobilbank alkalmazás

Ingyenes, próbálja ki!

Bezárás
Lakossági

Családi Otthonteremtési Kedvezmény - CSOK

Családi Otthonteremtési Kedvezmény - CSOK

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

CSOK TÁJÉKOZTATÓ

A kedvezményt felhasználhatja: új lakás vásárlása vagy építése, illetve használt lakás vásárlása, vagy meglévő, használt lakás bővítése esetén vehető igénybe.

A MAGYAR REFORMOK MŰKÖDNEK!

A támogatás összege függ az igénylő meglévő, illetve vállalt gyermekeinek számától, valamint a lakás hasznos alapterületének nagyságától.

Új lakás vásárlás vagy építés

Gyermekek számaMinimum hasznos alapterület nm
Lakás
Minimum hasznos alapterület nm
Egylakásos épület
CSOK összege Ft
1 gyermek4070600 000
2 gyermek50802 600 000
3 gyermek609010 000 000

Használt lakás vásárlás vagy bővítés

Gyermekek számaMinimum hasznos alapterület nmCSOK összege Ft
1 gyermek40600 000
2 gyermek501 430 000
3 gyermek602 200 000
4 vagy több702 750 000

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény felhasználható

  • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatba vételi engedéllyel, vagy használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvánnyal rendelkező új lakás vételára megfizetésének finanszírozására,
  • használt lakás vásárlására,
  • 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal rendelkező új lakás építésének finanszírozására,
  • használt lakás bővítésére.

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha

a lakás hasznos alapterülete - bővítés esetén a bővítést követően - eléri a gyermekek számától függő minimum értéket

használt lakás vásárlása esetén a vételár legfeljebb 20 %-kal haladja meg a lakás Bank által megállapított forgalmi értékét.

 

A CSOK-ot életkortól függetlenül nagykorú személyek a terhesség 12. hetét követően a magzat / ikermagzat után, már meglévő gyermek(ek) után, illetve fiatal házaspárok (akik közül legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét) használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén legfeljebb 2 gyermek vállalása, új lakás vásárlása vagy építése esetén legfeljebb 3 gyermek vállalása mellett vehetik igénybe.

A CSOK utóbb született gyermek után is igényelhető a támogatással érintett használt lakás vásárlási vagy lakás bővítési cél megvalósításához felvett kölcsöntartozás törlesztésére, illetve bővítés esetén a bekerülési költségek megfizetésére.

A támogatást a Bank az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) Kormányrendelet, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet alapján nyújtja.

Figyelmébe ajánljuk az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ iránymutatásait, melyek a banki hiteltermékekkel kapcsolatos termékleírásokat, összehasonlítást segítő alkalmazásokat tartalmaznak.